Άγιο τσιπουράκι. 


                                           
Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.
Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά κατ’ οίκον, δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Από παλιά ένα άχρωμο αλκοολούχο ποτό παράγεται και πίνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, ρακί,τσικουδιά. Αποστάζεται από τα υπολείμματα των σταφυλιών, σαν ο άνθρωπος να θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο το δώρο των θεών το αμπέλι.




                                 


             
Σχεδόν σε όλα τα χωριά λειτουργούν

"καζάνια" και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρο. Κάθε Νοέμβριο γίνεται η απόσταξη του γνωστού αλκοολούχου ποτού. Εκεί έχει την δυνατότητα κάθε επισκέπτης να παρακολουθήσει και να συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή του οποίου συνοδεύεται πάντα από ατελείωτες νύχτες γλεντιού και ποτού μετά τραγουδιού και μουσικής, όπου με παραδοσιακούς μεζέδες, που έχουν την τιμητική τους, μαζεύονται όλοι γύρω από το καζάνι και περιμένουν την πρώτη απόσταξη.